8 okt. 2012

Oj! Det var det var ett tag sen..

Men vi har haft mycket att göra dom senaste månaderna. Mina 6 veckors praktik på Cerveras inköpsavdelning har lidit mot sitt slut och det har varit väldigt intressant. Men det har ju också inneburit att jag suttit på kontoret hela dagarna och försökt att ägna all övriga tid till hundträning och pojkvännen. Man inser hur mycket man kan få gjort bara man är lite effektiv...men inget man orkar i några längre perioder. En stor eloge till alla som har småbarn, heltidsjobb och samtidigt tränar sina hundar OCH sig själv. Är det ens mänskligt?

Aja..nu är jag tillbaka i skolbänken några månader framöver i alla fall..och det är väldigt positivt...för jag har bara ca 2 dagar i veckan som är schemalagd skoltid. WÜNDERBART! Dock får jag väl inte glömma att jag måste jobba extra också...för att ha råd med allt körande hit och dit för hundträningar. 

Ja...vad har hänt...jo...först och främst så har jag ääääntligen hittat en figge för skyddet och ett riktigt trevligt träningsgäng. Vi har också hyrt en inomhushall under större delen av vintersäsongen (1dag/vekcan) som ligger bara 10 min från mig !! =D Det blir dyrt..men det blir värt det...för vi kommer att vara så himla tävlingsfärdiga tills nästa säsong..och då inte bara för lägre skydd...högre ska vara klart också =D! 

Always ready to bite!


Här jobbar vi med att försöka få Blackie att känna sig stor och stark genom att få gå på figgen och skrämma bort honom...eller försöka i alla fall ;) Man kan höra på hennes skall att hon inte riktigt tar till något allvar ännu...något som hon nog kommer att behöva för att orka stöta ordentligt sen...om vi inte kan få till det genom att använda oss av hennes stora kamplust. 
Sen har vi jobbat en hel del på att få ner aktivitetsförväntan vid skotten. Vi har skjutit några dagar varje vecka på Upplands Väsby skytte klubb där man får skjuta från kl 07-21 alla dagar..och behöver jag säga hur mycket det har hjälpt oss?? Inga brukshundklubbar här på norra sidan har så många skjut-tider som dom har på Stockholm Södras bk...=/ Riktigt dåligt tycker jag! 

Vi har kommit så himla långt på så kort tid med skotten nu. Häromdagen låg hon sin första spontana platsliggning medans de sköt hejvilt på klubben utan att hon rörde en fena...inget kryp..inget skall och inga myror i kroppen! WOHOOOO! Snacka om resultat! Nu ska vi bara gå sakta framåt. En gång är ingen gång..eller? 

Jag har pratat med så himla många angående det här med skotten och platsliggning och fått lika många tips tillbaka. Man har känt sig tvingad att testa allt..även när det inte känts rätt, bara för att man känner sig oerfaren och yngre. Men tillslut tröttnar man..när man ser att resultaten går åt helt fel håll. Men sen så snubblar man över en metod som känns rätt i magen...och det är alltid magkänslan man ska gå på! Många tycker helt spontant att hunden ska aldrig ligga i förväntan på platsliggning...men hur fungerar det då med högtempererade hundar? Jag måste lägga Blackie på lite förväntan och koncentration genom att lägga en leksak där jag går ut och ställer mig samtidigt som jag tränar mycket stadga. Platsliggning för oss kommer alltid att vara en färsk-vara...får inte glömma det!

Lite träning från skytteklubben igår...brydde mig inte om att hon skiftade över till ena skinkan. 

Har också fått en hel del bra tips från en ny träningsvän angående framåtsändandet och försöker träna korta stunder varje dag nu. Jag som har varit så himla emot att sätta ut en target vid utskicket har nu ändrat åsikt. =) Tack Lotta =p

Vi har också hunnit vara med på en 2 dagars seminarium med Mia Skogster! Den människan har ett så välutvecklat tänkande kring inlärning och träning så det inte är sant. Jag som sällan klarar att sitta i skolbänken i mer än 45 min i taget utan att det börjar krypa i kroppen på mig satt som klistrad i stolen i 4 timmar. Ännu en gång måste jag erkänna att jag har fått ett annat förståelse för IPO tänket..och då syftar jag på att det här med att dra upp hunden i aktivitet i korta korta stunder för att sedan avbryta det med ett bra belöningssätt. Något som Mia gång på gång påpekade..men så få verkade förstå...var vikten av rätt timing..både vid korrigering och belöning samt vikten av att kunna leka på rätt sätt med sin hund. Leken ska få hunden att känna sig stor och stark, den ska få vinna leksaken när den kämpar emot som mest..och den ska få hoppa upp på föraren och få social beröm. Svårt att förklara men det här med att låta hunden hoppa på en är något jag alltid har låtit Blackie göra..och hon älskar det. Att leka med mig är det bästa hon vet! Och det är ju det vi strävar efter!  Andra tittar nog snett på en..men nu har jag fått det bekräftat av en av hundvärldens bästa dressörer att det är helt rätt ;) hon gör likadant! Muhahah! 

Här är Mia på FMBB 2008 och gör ett lydnadsprogram som ger henne 100 poäng av 100 möjliga!

En av det väldigt många kloka saker som Mia sa var att hon värdesätter hundens attityd i lydnaden väldigt högt. Hunden ska vara glad och motiverad..annars kommer det aldrig att hålla långt! Tänk på det! Har sett för många som är rent ut sagt elaka mot sina hundar på lydnadsplanen...sen klagar dom över hur dåligt deras hundar går. I wonder why Einstein?!! Blackie tittar intresserat på Högvakten..husse finns ju där någonstans!

 Försvarsmaktens Dacke håller ställningen!


Idag har vi hunnit vara på tjänstehundsträningen i Kista och tränat uppletande och lydnad med Lotta och Draco. Vi fick grönt ljus för att L-testa Blackie efter att hundansvariga gjort ett litet förtest på henne. Hon har liten dådkraft, men har full kontroll över situationen och lite allvar, men hon överlever på sin stora kamplust. Inga problem med skotten och stabil i miljö. Så nu håller vi tummarna att poliserna tycker likadant. Fick även väldigt fina komplimanger för vilket fint samarbete vi har och för att jag är så träningsvillig och tävlar. 

Man måste vila sig i form!

3 kommentarer:

 1. Va kul med blogg och vilken fin!
  Vassego för framåtsänande-tipsen =)
  Ni kommer garanterat vara redo till våren, både för lägre och högre. Är så avundsjuk på er för skyddsträning och dessutom inomhus!!
  Igår gick ju både upplet och lydnad jättebra! Dom små problemen du har i lydnaden är ju som sagt små, fixar ni på lite o ingenting!
  Kram från Lotta o voffsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar =D
   Men vi är ju uppflyttade till högre Lotta ;) I alla fall i spåret. Men nu blir det ju till att fixa söket och skyddet också. Vi kommer att vara farliga till våren ;D

   kram!

   Radera
 2. Åh nu blir jag avundsjuk! Vill också gå på kurs/seminarium för Mia Skogster, hon är få häftig, kan titta på den där lydnadsfilmen hur många gånger som helst :)
  Min Odd har lite samma problem med skott, han blir så jäkla taggad när det skjuter och ibland blir de för mycket för han och han måste bara dit. Drygt med en sån jäkla förväntan på skott :/

  //Lovisa

  SvaraRadera