30 okt. 2012

Vi är tävlingssugna!

Därför har jag anmält oss till LK 3. Så nu blir det en hel del momentträning. Vittringsapporteringen gick från bra till riktigt dålig..något som jag själv lyckades framkalla då jag tränade inne i hallen istället för ute på gräsmattan. Men häromdagen körde vi utomhus och då letade hon fint (nosade på varje apport, som jag vill att hon ska göra) och plockade in rätt apport. Dumma dumma mig. Men men man lär sig.

Fjärren nöter vi inne i hallen dock ;) Flera kort pass om dagen. Använder en liten badrumsmatta som jag lägger henne på för att kunna se ifall hon rör sig framåt det minsta. Det gäller verkligen att vara super konsekvent i varje rörelse.

Förra veckan så var jag på ett symposium med Bob Bailey från USA, Simon Prins från Nederländerna och Eric Burchell. 3 väldigt duktiga dressörer som använder sig av operant betingning! Tack vare att jag jobbade lite extra för Quality K9 så hade jag möjligheten att smyglyssna. Seminariet riktade sig annars endast till militärer, poliser osv. Något som var väldigt härligt att höra var att Simon Prins innan han mötte Bob Bailey alltid använde sig av bestraffning när han tränade sina hundar. Idag använder han sig extremt sällan av bestraffning och istället är helt inriktad på operant betingning och positiv förstärkning...dock tog det honom 3 år att ändra sitt tankesätt.

Så till alla er som bestraffar era hundar om och om igen, sätt er ner och ta en rejäl funderare! Bestraffning i inlärningssyfte eller dressyrsyfte kommer aldrig att löna sig och visar tyvärr hur okunnig man är på att träna hund.


Quality K9s egentillverkade munkorg sedd underifrån. Anpassad för tjänstehundar som måste jobba längre perioder i munkorg. (hemsidan håller på att renoveras)
Maskoten! 

1 kommentar:

  1. Kul att ni ska tävla i lydnaden igen, kommer gå skit bra!! Kram Martina och Etsa

    SvaraRadera