15 jan. 2013

Nu är träningen igång på riktigt igen!

Har kikat i tävlingskalendern och det är många tävlingar jag vill komma med på nu till våren. Bland annat vill jag starta LK 3 samt starta lägre skydd och sök så att vi kan koncentrera oss på högre klassens lydnad. 

Det första vi startar i för i år blir troligtvis LK 3 och därför jobbar vi lite extra på dessa moment just nu. Men en del av momenten i LK 3 finns ju med i lägre och högre bruks också =) 

De senaste dagarna har jag suttit på nätet och letat lite nya tips på hur jag ska jobba vidare med uthålligheten i fria följet, få till snabbare greppanden samt ingångar med apportbocken och inkallning med ställande och läggande. 

Uthålligheten i fria följet tänker vi jobba med genom att öka anspänningen i rasträckorna. Mindre fokus på detaljer och mer fokus på tid och längd hon går. Jag kommer att öka anspänningen i raksträckorna genom att ge en jackpott i en sväng, sättande, läggande eller dylikt. (Detta kommer förhoppningsvis också ge gratis snabba sättanden, läggande och ställanden). Slutmålet är att ju längre jag går desto högre anspänning/förväntan ska hon ha. 

Detaljerna i ff så som att tighta till svängarna och snabbare sättanden samt sidoförflyttningarna kommer jag att träna ofta och vid sidan om. Kommer att börja använda mig mycket av koner för att göra fria följet lite mer oförutsebart och mindre tråkigt. (Gå slalom, udda svängar osv) Jag kommer också att behöva träna på att den "tråkiga, nervösa, stela" utgångspositionen som jag intar på tävlingar betyder att en jackpott är på ingång ;) 

Tassar och slarvigheten som kan förekomma vid greppandet av apportbocken samt slöa ingångar kommer jag att jobba bort genom att lägga apportbocken precis framför en medhjälpares fötter. Jag kommer att stå relativt nära och ha en synlig belöning på vägen in. Belöningen kommer så småningom endast bli synlig ju närmre och snabbare hon kommer in till mig. 

Vittringsapporteringen går faktiskt ganska så bra just nu. Kokar apporterna och ställer in dom i frysen. Har 2 dagar i rad skickat henne 3 gånger / träning (dag) och i  4/6 gånger så plockade hon rätt apport. Första gången plockade hon fel och kom in till mig, men då stod jag bara stilla och var tyst. Hon fattade själv snabbt sitt misstag och spottade ut den hon hade och letade rätt på den rätta istället =) Vid första skicket på 2:a träningen så ställde jag mig förmodligen för nära högen av apporter för då blev hon lite osäker och liggmarkerade högen istället. =/ Men skickade om från ett längre avstånd och då plockade hon in rätt! Vi fortsätter på samma spår. Det som är viktigt för oss är att aldrig köra mer än 3 skick / tillfälle. Hon tycke inte att det här momentet är särskilt kul.....ännu ;) 

Fjärren jobbar vi vidare med inomhus än så länge. Det här är verkligen ett moment som kommer att behöva tränas ofta för att hon inte ska glömma vad som gäller. Just nu ligger fokus på att hon ska förflytta frambenen bakåt vid sättandet från stå. 


I brukslydnaden så kommer vi att få kämpa på att hon sitter stilla vid ljudgivning. Så har ni några knep och tips som jag själv inte kommit på ännu så SKRIV! Jag brukar ha henne sittandes mot ett hinder,vägg eller dylikt eller kopplad. Har bollen under armhålan och är väldigt tydlig med att säga SITT innan jag begär ett skall. 

Jag tränar ingen metallapportering utomhus när det är så här kallt. Elakt när hon redan tycker att den är ganska så knepig att hålla ett stadigt tag i. 

Jag har en liten ny plan för inlärningen av framåtsändandet. Mitt tänk för att försöka få henne att gå rakare är att lära henne att ta sikte på en ryggsäck eller dylikt som alltid ligger vid slutet av planen. För att få sin belöning så ska hon gå SAKTA mot ryggsäcken, runda den och därifrån springa i 180 till mig (har inte bestämt helt ännu) där jag håller ut en leksak. Anledningen till att jag vill testa den här metoden är för att jag har testat både med en leksak vid slutet av planen och kastad belöning men har inte fått ett önskvärt resultat. Har jag en boll (som jag vet att hon ser) vid slutet av planen så startar hon genom att gå relativt rakt ut (skiter i tempo) men slutar alltid med att gå i en båge ut till bollen. Detta beror förmodligen på hennes vekhet bakåt för mig, och för mycket strul med träningen av detta momentet. Hon går heller inte rakare om jag istället kastar belöningen framför henne. Genom att ha en sak som hon måste runda..men som inte 
är en direkt belöning som kan skapa spänning så tror jag att vi kan komma någonstans med detta j*vla momentet! Ha ha ha! 

Förra sökträningen tränade vi på skallmarkeringar (uthållighet, intensivitet) samt lite transporter av figurant. Transporterna kommer ju inte att vara något bekymmer =) 

I skyddet jobbar vi för att kunna starta lägre ganska så snart. Men först måste vi få till munkorgsarbetet så att det sitter till 110%. Ikväll är det inomhusträningen igen med bästaste gänget! 


För övrigt så har vi något spännande på gång....eller ja...det KAN bli något jätte spännande och otroligt roligt! Håll tummarna! =D 


2 kommentarer:

  1. Sv: Hihi, Fox heter en av kullbrorsorna :-) Vad bra att du kommenterade, för nu kan jag komma ihåg att spara er blogg! Lägger till den bland våra länkar också :-D

    SvaraRadera
  2. Lägger till dig här med ;)

    SvaraRadera