6 maj 2012

Summan av kardemumman: Lägre spår tävling!

Idag har vi då varit på våran första lägre spår tävling! Och hör och häpna så var jag faktiskt mer peppad än nervös...jag var jätte taggad och känslan av illamående infann sig inte lika snabbt som den gjort förut...dock kom den krypandes lagom för lydnaden. *pust* Men det var ett helt underbart väder vi fick tävla i idag. Njöt för fulla muggar! Plus att man fick komplimanger för vilken vacker och otroligt trevlig malle man hade! hi hi hi!

Spåret gick på militärens övningsfält ute i Rosersberg...vilket också innebar att det pangades konstant under spårningen. Jag har extremt nöjd över Blackies spårarbete idag! 5 + 1 pinne in och på 16 min. (totalt fanns det 7 pinnar + 1slut samt samt en max tid på 25 min, spåret hade legat mellan 60-80 min och var strax över 1km långt) Hon spårade i riktigt bra tempo och förmodligen som föll 2 pinnar bort då hon (vad jag tror) genade över en vinkel ganska så rejält och sen såg jag att hon hittade nått, då hon stod och nosade, krafsade med tassarna men ville inte riktigt lägga sig och markera...jag gick ju givetvis fram till punkten men hittade ingen pinne. Det låg nog där..men lite gömd..och hunden hade ju bråttom iväg för att fortsätta spåra.

Påsläpp på spår: 10-9 (slår något)
Spårning: 8-8

Budföringen var jag ju lite nervös inför. Hon kan ibland få för sig att skalla på mottagaren när hon ska komma in fot position. Men endast när det är skott. Hon är lite taggad på skytten också ;) Men det gick över förväntan. Hälsade bra på mottagaren och sen började vi gå iväg till utgångspunkten för sändandet..och då plötsligt får hon ju syn på skytten och börjar dra och fokusera blicken på kvinnan...jag får ju lite smått panik eftersom den där trevliga mottagaren nu förmodligen är ett minne blott. Så jag körde en liten fuling och vänder upp mot mottagaren innan jag nått utgångspunken ...vips så tappar hon fokusen på skytten och tittar på mottagaren och då berömmer jag henne och fortsätter med snabba steg till där jag skulle stå. (inte tänkte jag att man kunde få avdrag för "förar olydnad" hä hä ) Men det var värt det! ;) För nu sprang hon i alla fall till rätt person och sket i skotten samt skytten och inget skall,  men hon tog en lite väl stor lov runt mottagaren vilket krävde att hon fick lägga till med ett dk för att få in henne i fotposition. Och när hon skickar tillbaka Blackie till mig så är Blackie lite olydig och tyckte att domargänget var lite intressanta..så fick dra till med ett STORT dk..."FOOOOT"! =) Tönt hund, som inte annars är intresserad av att hälsa på främmande människor som står på plan.

Budföring: 7,5-7,5

Lydnaden gick enligt dom som tittade på riktigt bra....enligt mig själv så kunde jag lika gärna ha kastat linförigheten i soptunnan. Vi gick in som #3 efter att ha fått stå nere på planen under hela budföringen, platsliggningen (vilket vi avstod) och när dom 2 före mig körde deras lydnad. Vanligtvis så vill jag gärna plocka henne direkt ur bilen innan vi går in på plan..för då är hon som mest taggad. Jag lyckades få upp henne precis innan vi skulle gå in på planen men efter 2 meter så sackade hon ihop...helt och hållet..jag är ju inte alls van att se henne gå så dåligt. Jag vill ju att hon ska vara högt i drift, att svansen ska gå i 180 och en 100% kontakt. Nada av detta fanns idag...eller jo mot slutet började hon plötsligt komma ihåg att det var på mig och inte grässtråna framför fötterna hon skulle titta på (?)! Personligen var jag väldigt nöjd med framförgåendet, men tydligen inte domarna..hä hä. Hon drar lite ;) När det kommer till krypet så kan jag helt ärligt inte förstå vad som hände. Hon blev plötsligt väldigt hög, då tog jag till ett dk, och vid sista steget innan stopp så började hon resa på sig. Någonting har man väl tydligen gjort fel här. Men säger som alla andra säger....hon gör det klockrent på träning ;)

Sen så kan jag säga en sak...fasen vad mycket man lär sig av att faktiskt gå ut och tävla. Jag lärde mig till exempel idag att hunden måste släppa apporten så fort min hand rör vid apporten (jag behöver inte säga loss först) annars kallas det för "ovillig att släppa" och medför poängavdrag. Vilket jag aldrig har fått när jag tävlat lydnad. Jo..och vad gjorde hon...? Jo så här är det...jag har ju lärt Blackie att hon INTE ska släppa apporten så fort min hand närmar sig den. Hon ska hålla kvar, hårt tills jag säger loss. Och på träning kan jag då stå och hålla i apporten i några sekunder innan jag säger loss. Detta eftersom jag inte vill riskera att hon spottar apporten på marken på tävling för att hon ser att min hand närmar sig. Ja..och givetvis höll jag i apporten ca 2 sekunder innan jag kommenderade loss och fick därför minus på poängen. *suck* Men nu vet jag!

Linförighet: 7-7
Framförgående: 7,5-8
Platsläggande: 9-8,5 (lätt dk)
Inkallande: 9-9
Krypande: 0-0
Apportering: 9-8,5
Hopp: 9-9
Platsliggande m skott: 0-0 (avstår)

Summan av kardemumman:

Lydnad: 166.5 (uppflytt = 196 p)
Special: 245.5  (uppflytt = 210 p)
------------------------------------------
Totalpoäng: 412 (godkänd = 300 p    uppflytt = 420 p)

Så det var ju lydnaden vi bommade på. Vi var ju 30 poäng från uppflytt och med tanke på att krypet kostade oss hela 50 poäng som kommer vi att fixa det här galant nästa gång!!

Jag avstår från platsliggning med skott eftersom hon har en hög förväntan vid skott och kryper runt som en liten myra. Men det kommer vi också att fixa galant inom en snar framtid. Vi kommer ju absolut inte avstå några platsliggningar i de högre klasserna ;)

Vi blev godkända idag och jag kan inte vara mer än stolt och nöjd över min vackra mallefis! Hon har fått både oxsvans och grisöra och sussar tungt nu.

Till next time..ZzzzzZzzzZZZzzz
4 kommentarer:

 1. Låter som en kul och bra tävling (jag blir tävlingssugen!) Grattis :)

  SvaraRadera
 2. Grattis till fin debut! Antar ni tävlade för Solna-Sundbyberg, var också vid Rosersberg när vi tävlade ifjol.

  SvaraRadera
 3. Tackar! Jo vi precis Filippa =) Nästa gång tar vi hem det ;)

  SvaraRadera
 4. Duktig vovve och syrra!!

  SvaraRadera